Vimeo Nedir?

Vimeo Nedir?

 

Vimeo, kullanıcıların videolar yükleyip diğer kullanıcılarla paylaşabildikleri bir video akış platformudur. 100 milyona yakın üyesi olan bu platform, aylık 170 milyon kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor. 150 ülkede kullanılan bu platform, sıklıkla ABD’de yaşayan kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Vimeo, Youtube ile benzerlik göstermekte fakat Youtube’dan çok daha eski bir platformdur. Kasım 2004 yılında kurulan bu platform yüksek kaliteli içerikleri barındırıyor. Bu yönüyle kurulduğundan beri kullanıcılar tarafından beğeni ile ziyaret ediliyor. Youtube’un yükselişi, bu platformun yükselişinin önüne geçmiştir.

Vimeo’nun ilk dönemine kısa belgeseller, TV şovları ve filmler damgasını vurmuştur. Video sıkıştırma özelliğini kullanarak bir ilki başaran bu platform, ücretli veya ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Eğer ücretli bir şekilde kullanılırsa video yükleme kapasitesi ciddi anlamda artmaktadır.

 

Vimeo Nasıl Kullanılır

Köklü video akış platformlarından biri olan Vimeo, video izlemek için kullanıcılarına üye olma şartı sunmamaktadır. Üye olmadan da bu platformu kullanmanız mümkündür. Eğer video yükleyip paylaşacaksanız üye olmanız gerekmektedir.

Platforma video yüklemek için embed sekmesine tıklamanız yeterli olmaktadır. Bu işlemin ardından site sizi yönlendirecektir. Video yüklemeden önce sınırlı düzeyde size imkan verildiğini unutmamanız gerekmektedir. Yalnızca paketiniz dahilinde bulunan şartları sağladığınız videoları yükleyebilirsiniz.

Eğer platformda paylaşılan diğer videoları izleyerek beğendiğiniz paylaşımlara daha sonra ulaşmak istiyorsanız kalp butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Profil kısmına giderek bilgilerinizi güncelleyebilir ve istatistiklerinizi görebilirsiniz. Ayrıca Vimeo hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda kullanılabilen bir platformdur.

 

Vimeo’nun Amacı Nedir?

Vimeo, profesyonel olan işlerin paylaşılıp dolaşıma sokulmasını öncelikli olarak amaçlamaktadır. İlk olarak film yayınlama platformu olma amacıyla kullanıma sunulan bu sitede, şu an her türlü içeriğe ulaşmak mümkün olmaktadır. Vimeo ilk ortaya çıkan video akış platformlarından biri olması nedeniyle köklü bir yapıya sahiptir. Bu platform içerisinde kalitesiz videolara rastlamanız neredeyse imkansızdır. Bu durum içerik üreticilerinin video yüklerken uzun süre ekran başında kalmasına da neden olmaktadır.

 

Vimeo’yu YouTube’dan Ayıran Farklar

Vimeo, Youtube’a göre çok daha kaliteli ses ve görüntü kalitesine sahip olmaktadır. Video yükleme sürecinin daha kontrollü olması ise video kalitesinin çok daha yüksek kalmasını sağlamaktadır. Vimeo’da gereksiz ve kötü videolara rastlamanız çok zordur.

 

Platforma yüklediğiniz videolar çok kapsamlı bir kontrolden geçmektedir. Bu nedenle teliften dolayı bazı yaptırımlara maruz kalma olasılığınız çok düşük olmaktadır. Ayrıca Vimeo’nun sunduğu olanaklar arasında, videolarınıza kendi logonuzu ekleme şansı bulunmaktadır. Bunlarla birlikte video linkini değiştirmeden videoları düzenlemek de mümkün olmaktadır. Siz de Vimeo kullanarak bu ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz.